Cloud, Dutch

Beter goed gejat dan slecht bedacht

Een gouden buit!

Al vanaf het begin focust Nutanix zich op het realiseren van het beste en meest eenvoudig te beheren Hyper Converged Infrastructure-platform (HCI) ter wereld. Eerlijk is eerlijk: het concept HCI komt niet uit de koker van Nutanix, maar van webscalers als Google en Facebook. De slogan ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ gaat echter alleen op als je ook goed blijft nadenken over wat je met dat gestolen concept wilt bereiken. Nutanix heeft het HCI-concept aan de enterprise-markt aangepast; de IT-infrastructuur in een enterprise-markt is immers anders dan de infrastructuur van een Google of Facebook. Ons marktaandeel en de reacties van klanten en analisten tonen dat dit ons gelukt is.

Innovatie

Uiteraard blijft Nutanix innoveren. Onze visie heeft een ontwikkeling doorgemaakt van de private cloud naar hybrid cloud, en nu weer naar multi-cloud. Niet omdat het kan, maar omdat de markt ernaar vraagt. Het Nutanix-portfolio is daardoor flink uitgebreid, wat ingewikkeld kan zijn voor de klant. Dat leidt tot vragen over de inzet en het gebruik van deze producten. Bijvoorbeeld: “Hebben jullie geen referentie-architectuur?” De klant vraagt hiernaar, omdat hij dan niet alles zelf hoeft te bedenken. Een andere vraag die dan geregeld voorbij komt bij zo’n: “Nutanix Cloud Reference Architecture ” is, kunnen klanten het design dan stelen en is de kous daarmee dan af? Nee, want ook hier geldt dat je wel moet blijven nadenken over wat je precies steelt. Want: welk doel wil je bereiken met deze IT-architectuur?

Architectuur lagen van het Nutanix Validated Design
Architectuur lagen van het Nutanix Validated Design

Testen, testen en nogeens testen..

Omdat eenvoud in ons dna zit, hebben we ook op deze vraag een passend antwoord bedacht. Of gekopieerd… wie zal het zeggen? Hoe dan ook: we hebben onze referentie-architectuur modulair gemaakt. En niet onbelangrijk: we hebben ‘m getest! Het resultaat: het Nutanix Validated Multi-Cloud Design! Klanten kunnen hiermee per module beoordelen van welk gedeelte ze gebruik willen maken. Elke module bevat ook de eigen testresultaten. Hiermee kan de klant op eenvoudige wijze inzien hoe dit design in de eigen omgeving schaalt.

In het document wordt elke laag van de architectuur beschreven. De architectuur kan worden aangepast aan de hand van testresultaten in het document en aan de eisen van de klant.

De volgende onderwerpen zijn in detail beschreven:

  • Core Infrastructure (Virtualisatie en Physical layer): hierin wordt de basis beschreven van de infrastructuur, inclusief het netwerkgedeelte. Uiteraard is het opzetten van security policies een belangrijk onderdeel. De basisinfrastructuur gaat uit van een active-active-opstelling bij de klant. Uiteraard kan de klant zelf beslissen of dit gewenst is: een enkele datacenter-opstelling kan immers ook voldoende zijn.
  • Het tweede gedeelte beschrijft de Backup & Disaster Recovery. Nutanix Mine with HYCU Invisible Backup-as-a-Service is standaard opgenomen in dit design. Maar ook hier staat het de klant vrij om te kiezen voor andere backup-oplossingen.
  • Het derde gedeelte beschrijft de Self-Service with Automation. Zo heeft de klant een referentiekader, een soort blauwdruk, om het design om te zetten in een Infrastructure-as-a-Service (IaaS) of Platform-as-a-Service (PaaS).
  • Het laatste is misschien wel het belangrijkste onderdeel: het testplan. Pas als het testplan is uitgevoerd, kunnen we spreken van een validated design. In dit plan wordt uitgelegd hoe alle onderdelen zijn getest en wat de resultaten zijn. Er wordt een aantal verschillende opstellingen met verschillende resources getest. Hoeveel resources heb je bijvoorbeeld nodig om 100 VM’s te kunnen bedienen? En hoeveel resources heb je nodig om er misschien wel 200 of zelfs 300 te bedienen? In het testplan ziet de klant hoe het design schaalt, zodat hij dit design kan projecteren op de eigen omgeving. Zo heeft de klant de zekerheid dat de omgeving in de praktijk ook goed werkt.

Concluderend kunnen we stellen dat Nutanix met zijn designs net een stapje verder gaat dan de concurrentie: een referentie-architectuur op papier is goed, maar een geteste en dus bewezen referentie-architectuur is altijd beter. De klant wordt in de gelegenheid gesteld om het design op een slimme, legale wijze te stelen. En dat is sowieso beter dan een slecht bedacht design.

Stelen? Dat kan hier. Een overzicht van alle referentie-architecturen van Nutanix staat hier.