Cloud, Dutch

Cloud strategie in de praktijk: deel 2

Moderniseer je infrastructuur met HCI

In deel 1 van Cloud strategie in de praktijk beschreef ik de multi cloud visie van Nutanix. Ook de “Crawl-Walk-Run” methode kwam aan bod als hulpmiddel om gefaseerd je organisatie door een digitaal transformatie traject te begeleiden.

Ik introduceerde Casper die werkzaam is bij het fictieve bedrijf “MLN”. Met behulp van zijn ervaringen wil ik in het vervolg van deze serie beschrijven hoe Nutanix kan helpen om door middel van Crawl-Walk-Run (CWR) een strategie te hanteren om van IT een business enabler te maken. 

Casper is sinds 6 maanden als architect in dienst bij MLN. MLN is een bedrijf dat actief is in de agriculture business. MLN produceert onder andere tractoren, landbouwvoertuigen zoals zaaimachines en ploegen, maaidorsers en (tuin)gereedschap voor particulieren. 

De producten van MLN staan hoog aangeschreven in de markt. Met name op het gebied van betrouwbaarheid en klantondersteuning onderscheid MLN zich van de concurrentie. Maar het bedrijf heeft de afgelopen jaren te weinig geïnvesteerd in de ontwikkeling van “digital farming” en dat moet de komende jaren gaan veranderen om de voorsprong op de concurrentie te behouden. 

MLN ontwerpt en produceert al haar producten zelf. Voor de verkoop en support wordt samengewerkt met dealers wereldwijd. 

De hoofdvestiging van MLN is in Nederland. In Nederland heeft MLN ook een grote productielocatie en een support center.

De overige productielocaties zijn in Polen en Amerika. Verder heeft MLN support centers in Australië, Brazilië en aan de oostkust en westkust van Amerika. Daarnaast zijn er wereldwijd meerdere kleine verkoopkantoren. 

Goedemorgen Casper, 

Ik hoorde dat vannacht de BI jobs weer niet op tijd klaar waren. Dit is de niet de eerste keer. Weet jij wanneer wordt dit probleem nu eens wordt opgelost? 

Graag hoor ik van je!

Met vriendelijke groet,

Annelies

Diep zuchtend klikt Casper op reply. De jobs zijn mislukt omdat er vannacht opnieuw een disk van het SAN kapot is gegaan. Het rebuilden van de data heeft zo’n performance impact dat de BI jobs niet op tijd klaar zijn voor om 7.00 uur de productieprocessen weer starten. 

Als hij zijn manager Annelies heeft geantwoord is het tijd voor koffie. Het vervangen van het SAN stond het afgelopen najaar gepland, maar is uitgesteld omdat er teveel projecten liepen. Het onderhoudscontract is voor veel geld nog een jaar verlengd, maar de betrouwbaarheid is er helaas niet op vooruit gegaan. 

Als architect heeft Casper de opdracht gekregen om op korte termijn een nieuwe storage oplossing te selecteren en te implementeren. MLN heeft een “Digital Journey” gestart en de aanvragen voor infrastructuur resources zijn de afgelopen maanden flink gegroeid. 

Gesprekken met leveranciers hebben Casper en zijn team al gehad. Na deze gesprekken kwam  Casper tot de conclusie dat hij eerst zijn wensen en eisen beter op papier moet gaan zetten. 

Een 1 op 1 vervanging van het SAN is eenvoudig te realiseren, maar Casper heeft al geconcludeerd dat MLN andere eisen op infrastructuur gebied heeft vergeleken met 5 jaar geleden.  

MLN is hard gegroeid de afgelopen 2 jaar en de benodigde storage uitbreidingen waren niet eenvoudig. De totale doorlooptijd was vaak langer dan verwacht, waardoor business projecten vertraging hebben opgelopen. 

Als het aan Annelies ligt draait MLN mede daarom over 3 jaar volledig in de public cloud. In haar vorige job bij een online retailer heeft ze succesvol alle data en applicaties naar een public cloud leverancier gebracht. 

Echter weet Casper na een grondige inventarisatie met de applicatie architecten dat niet alle applicaties van MLN eenvoudig naar de cloud te verplaatsen zijn. MLN gebruikt onder andere SCADA,MES en WCS  systemen voor het aansturen van de productie en die zijn niet eenvoudig of helemaal niet geschikt om in de public cloud te draaien. 

Deze systemen communiceren weer met het ERP systeem, dus ook over datastromen en latency moet goed worden nagedacht voordat het ERP systeem in de public cloud komt te draaien. En dan hebben we het nog niet over de BI applicatie gehad…

MLN heeft een platform nodig dat geschikt is om de legacy applicaties te draaien. En om de data en applicaties in de public cloud efficiënt te beheren voor hun hybride cloud architectuur.

“Ping”, het volgende mailtje alweer binnen. Het wordt toch echt tijd dat ik die desktop meldingen voor e-mail ga uitzetten denkt Casper. Automatisch opent hij het nieuwe mailtje. 

Het is een mail van Pim, een van de infrastructuur specialisten van MLN. Pim is een van de meest ervaren engineers en een belangrijke sparring partner van Casper. Hij werkt al bijna 10 jaar voor MLN en weet veel van de infrastructuur. 

“Is dit niet iets?” is de titel en uit nieuwsgierigheid leest Casper direct verder. 

Pim is op een aantal blogartikelen van Nutanix gestuit en dit heeft zijn interesse gewekt. Nutanix? Denkt Casper, die leveren toch alleen een hyper converged infrastructuur (HCI) oplossingen voor VDI? 

Geïnteresseerd leest Casper verder en na het kijken van een filmpje komt hij tot de volgende conclusies:

  • De visie van Nutanix is om infrastructuur en clouds eenvoudig en onzichtbaar te maken
  • Nutanix gelooft in hybrid en multi cloud en levert hiervoor het ideale platform dat clouds abstraheert en vereenvoudigd met een “single pane of glass” management console.
  • HCI is het hart van de Nutanix oplossing, en levert daar bovenop verschillende oplossingen om uiteindelijk een onafhankelijk multi cloud platform te leveren. IAAS en PAAS en zelfs SAAS. 

Deze visie sluit aan op de eisenlijst van Casper voor zijn infrastructuur vervanging:

  • De beheerslast en complexiteit moet worden verlaagd om de infrastructuur teams meer aan projecten te laten werken;
  • Het uitbreiden van de infrastructuur moet sneller en eenvoudiger om geen overcapaciteit te kopen, maar uitbreiden wanneer nodig;
  • De oplossing moet geschikt zijn om te integreren en uit te breiden met de public cloud; om public cloud resources te kunnen benutten wanneer tijdelijk extra capaciteit benodigd is.

Verder heeft Casper nog meer wensen en eisen: Een van de uitdagingen van MLN is het beheer en onderhoud van alle locaties. Nu staan er overal verschillende oplossingen, en het verbeteren en versimpelen van de infrastructuur van deze locaties staat ook hoog op de agenda. 

De CWR methodiek die wordt beschreven in een artikel spreekt Casper erg aan, en hij beseft dat MLN op dit moment behoefte heeft aan een methodische aanpak naast alle technische uitdagingen en keuzes die gemaakt gaan worden.

Casper stuurt Pim snel een berichtje terug. Dank je Pim, interessant! Tijd om vanmiddag tijdens de lunch een blokje om te gaan?

Tijdens de wandeling bespreken Casper en Pim nogmaals de eisen en welk type oplossingen hierbij passen. Gediscussieerd wordt er over de huidige problemen met de infrastructuur:

  • Complexe omgeving, 3 verschillende leveranciers voor storage, compute en netwerk
  • Verschillende teams die verantwoordelijk zijn voor deze componenten
  • Hierdoor is de doorlooptijd van wijzigingen, updates en leveringen van bijvoorbeeld nieuwe virtuele machines te lang

Casper en Pim zijn overtuigd dat deze problemen met de nieuwe oplossing opgelost moeten worden. De druk van de dagelijkse operatie heeft zijn weerslag op het team, en gaat ten koste van de tijd die aan projecten besteed kan worden. Er wordt al langer geklaagd over het gebrek aan inzicht in de infrastructuur, met het gevolg dat het troubleshooten van problemen met verschillende tools bijvoorbeeld veel inspanning vergt. 

Er heerst nu een constante spanning op de afdeling om dagelijks de juiste verhouding tussen beheer en projecten te bepalen. Vervolgens heeft de achterstand in beheer tot gevolg dat MLN niet up-to-date is met software en security updates. En daar is de CISO niet blij mee.

Een HCI oplossing is voor MLN helemaal nieuw. Kan een HCI oplossing wel voldoende performance leveren? Wat gebeurd er bij uitval van een server of disk? Welke opschaal mogelijkheden zijn er? Kan ik wel vSphere als hypervisor blijven gebruiken?

Er zijn genoeg vragen die Pim en Casper hebben op dit moment. Daarom besluiten ze om Nutanix uit te nodigen hun uitdagingen en ideeën te bespreken. 

Meer hierover in het volgende deel.