Cloud, Dutch

Cloud strategie in de praktijk: Deel 1

In deze blog serie neem ik u mee in de strategische rol welke cloud computing in de huidige bedrijfsvoering speelt. Van MKB tot groot zakelijk en zelfs de overheid, cloud is de motor van menig bedrijfsmodel. Van winkels tot dienstverlening er is bijna geen bedrijf dat zijn processen niet verbeterd of ondersteund met digitale techniek. De juiste cloud strategie bepalen is niet eenvoudig. Hoe start ik, en waar wil ik eindigen? Daar wil ik het met u over gaan hebben. 

Bijna elk bedrijf volgt tegenwoordig een cloud strategie. De reden en uitgangspunten van deze strategie zijn divers. Een aantal voorbeelden zijn:

  • We willen sneller kunnen inspelen op veranderende zakelijke behoeftes en inzichten.
  • We verwachten kosten te besparen door data en applicaties naar de cloud te verplaatsen.
  • We willen de beschikbaarheid van onze informatiesystemen verbeteren.

Dit zijn goede redenen voor het hanteren van een cloud strategie. Vervolgens valt de keuze vaak op een publieke cloud provider om deze strategie uit te gaan voeren. 

Maar past deze keuze die zo vanzelfsprekend lijkt het beste bij uw strategie? Welke cloud oplossing past eigenlijk het beste bij uw bedrijfsdoelstellingen? 

Bedrijven kunnen grofweg in drie verschillende categorieën onderverdeeld worden;

  • IT als enabler, bedrijven waarbij IT direct deel uitmaakt van het business model. 
  • IT als profit center, bedrijven waar IT een winstverhogende bijdrage levert.
  • IT als cost center, bedrijven die IT als ondersteunende afdeling zien. 

Nu zijn er bedrijven die een stap willen maken om met behulp van IT hun nieuwe bedrijfs ambities waar te gaan maken. Denk aan een machinebouwer die haar producten slimmer wil maken om op afstand onderhoud en updates te kunnen verrichten. 

Vanuit bedrijfsperspectief spelen applicaties en data hier de belangrijkste rol in. Binnen je nieuwe strategie wil je echter wel rekening houden met hergebruik van data en applicaties waar de afgelopen jaren in is geïnvesteerd.

Het Enterprise Architectuur model TOGAF verbeeld dit goed in het volgende model:

Zoals het model aangeeft heb je “Technologie” nodig om Applicaties en Data beschikbaar te kunnen stellen aan de bedrijfsprocessen.  

Technologie bestaat uit alle infrastructurele componenten die nodig zijn om applicaties te draaien en data op te slaan. Dit gaat dus onder andere om SAN & NAS systemen, netwerk, hypervisors en servers. 

Data en applicaties zijn continue in ontwikkeling en onderhevig aan veranderingen. Om toch in enige mate deze veranderingen bij te kunnen benen zijn door bedrijven complexe infrastructuren ontwikkeld. Beheer en onderhoud gebeurd door meerdere gespecialiseerde teams. Uiteindelijk is gebleken dat de ontstane infrastructuur technologie helemaal niet geschikt is voor veel en snel veranderen. In hoeverre zijn de volgende vragen van toepassing?

  • Is je huidige technologie laag de afgelopen jaren een complexe brei geworden van verschillende oplossingen en leveranciers? 
  • Loop je achter met software en security updates?
  • Is je operations team dagelijks vooral bezig met het blussen van brandjes?
  • En kost een root cause analysis van een performance probleem minstens een week?

Zijn de antwoorden een volmondig ja, dan gaat de stap van IT cost center naar profit center of zelfs naar business enabler, niet eenvoudig worden. 

Dit is precies de reden waarom de public cloud de afgelopen jaren zo populair is geworden. In de public cloud heb je geen beheer- en onderhoudswerkzaamheden meer aan servers, hypervisors en storage. In enkele muisklikken heb je een nieuwe server of zelfs een hele applicatie draaien. IT als utiliteit.

Deels overnieuw beginnen in de public cloud lijkt aantrekkelijk, tot je er op een bepaald moment achter komt dat bepaalde applicaties of data niet geschikt zijn voor de public cloud. Bijvoorbeeld als om het om legacy applicaties gaat. Of je hebt te maken met klantdata die contractueel niet in de public cloud opgeslagen mag worden. Of je stuurt met je data en applicaties direct je productiesystemen aan waar latency geen optie is. Maar belangrijker is misschien nog wel het verlies van overzicht, de rekening blijft komen maar niemand kan meer precies identificeren waarom, en waardoor. De bedrijfsvoering en inkomsten zijn inmiddels in hoge mate afhankelijk van deze diensten, maar de kosten drukken enorm op de winstgevendheid.

Maar hoe dan wel? 

In je strategie wil je dus flexibiliteit. Je wilt voor elk type data en applicatie de juiste cloud oplossing gebruiken. En desnoods verplaatsen wanneer nodig. Voor continue veranderende applicatie en data behoefte gebruik je de public cloud. En voor bijvoorbeeld je legacy applicaties en bedrijfsgevoelige data zet je een eigen private cloud in. 

Bij Nutanix geloven wij dat de technologie laag “onzichtbaar” moet zijn, voor je bedrijfsprocessen maakt het immers niet uit op welk platform of cloud de data en applicaties staan. Als de informatiesystemen maar beschikbaar, snel, eenvoudig aanpasbaar, betrouwbaar en veilig zijn. Ongeacht de onderliggende cloud technologie. 

Maar hoe creëer je een succesvolle technologielaag als basis om je IT afdeling naar een profit center of business enabler te brengen? De beste manier is stap voor stap.

Deze bewezen methodiek hiervoor is crawl, walk and run.

Stap 1: “Crawl” 

Moderniseer je infrastructuur met een hyperconverged architectuur. 

Stap 2: “Walk” 

Bouw je Private Cloud. Met automatisering en orchestratie en een volledige software defined infrastructuur.

Stap 3: “Run” 

Simplificeer multicloud met governance, applicatie mobiliteit (verplaatsen tussen clouds) en locatie agnostische diensten.

Wil je meer weten over de inhoud van deze 3 fases, en het belang om ze vooral stap voor stap te doorlopen zonder stappen over te slaan? Lees dan verder in het vervolg van deze blog serie. 

In het vervolg volgen we Casper in zijn enterprise cloud reis. Hij werkt als architect voor het fictieve bedrijf MLN. Hij heeft de doelstelling gekregen om van zijn IT afdeling een profit center en uiteindelijk een business enabler te maken. Hoe gaat hij deze doelen bewerkstelligen, en wat zijn de obstakels waar hij mee te maken krijgt?